evet daha önce bahsetmiştim aşure yaptığımdan ama o aşueyi fotoğraflayamadan bitti gitti ben de bugün yeniden yaptım:)) bu da bitiyodu ki son anda aklıma geldi:))
geçen gün
esen arkadaşım vermiş tarifini.
portakal ağacından almış ben de ordan almıştım yıllar önce. sadece kendime göre küçük değişiklikler yaptım:))
kendimce malzemeleri ve tarifi yazıyım ben gene de
( görmeniz lazım beni mutfakta bir bilim adamı ciddiyetiyle çalışıyorum:)) kağıdım kalemim bir tarafta süre tutmak için telefonum bir tarafta:) her şeyin miktarını ve pişme süresini doğru tespit edip sizle öyle paylaşıyım istedim:)) umarım anlaşılır ve uygulanabiir bir tarif olmuştur:)
malzemeler:
1- yarım kilo buğday( 2,5 su bardağı oluyor ölçtüm:))
2-bir su bardağı nohut
3-bir su bardağı fasülye
4-bir çay bardağı pirinç
5-4,5 su bardağı şeker( bir kilodan bir bardak eksik oluyor)
6- 15 tane kadar kuru kayısı(yıkanmış küp küp doğranmış)
7-iki avuç kadar kuru üzüm( biraz su da bekletilmiş)
8-bir avuç kuş üzümü( marketlerde satılan paketin yarısı kadar falan koydum )( biraz su da bekletilmiş)
9-bir avuç kadar(yarım paket )çam fıstığı( içfıstık mı diyolar bi de ona)
10- avuç avuç fındık:)) ben en çok fındığı seviyorum için de .kıtır kıtır çok hoşuma gidiyor:))
11- bir çimdik tuz
yapıllışı:
akşam yapılacaklar:
1-buğdayları yıkayıp bir taşım kaynatın
2- nohutu ve fasülyeyi de birlikte yıkayıp bir taşım kaynatın
3-şekerinizi ölçüp bir kaba koyun
4- diğer malzemelerinizi masanın üstüne dizin
sabah yapılacakalar:
1- buğdayın suyunu yenileyip ocağa koyun
2-nohut ve fasülyenin de suyunu yenileyip düdüklüye koyun
3- her ikisini de aynı anda ocağa koyduğunuzda şöyle bir süre tutun. düdüklü kaynadıktan sonra 20 dakika pişecek, o sırada da buğdaylar yaklaışık 25 dakika pişmiş oluyor.
4- buğdayalrın pişmesine yakın pirinci yıkayıp ekleyin
5-her iki tenceredeki malzemeler de pişince hepsini bir tencereye koyun
6-şekeri ilave edin
7- diğer malzemeleri ilave edin.
8- suyunu malzemelerin 3 parmak üstüne gelecek şekilde ayarlayın ama soğudukça katılaşacağı için siz istediğiniz kıvamdan baya bi sulu bırakın.
9- hepsini beraber de kısık ateşte 5-10 dakika kaynatın.
Not: aslında içine kuru incir, ceviz, portakal kabuğu, karanfil falan da koyuluyo ama ben sevdiğim gibi yapıyorm:))
ha unutmadan aşureyle ilgili ufak bir bilgi yazısı buldum. hem sünni inanışa hem de alevi inanışına göre aşurenin önemi anlatılmış. belki merak edersiniz.
buraya tıklayınız..
hepinize afiyet olsun...
http://www.youtube.com/watch?v=11Wh7IOT9BI
benim en korktuğum kısım motiflerin eklenmesiydi. çok düzgün olmasa da yaptım sayılılır. motiflerin eklenme videosu da bu;