30 Temmuz 2012 Pazartesi

örgü harflerim

henüz ne yapacağıma tam olarak karar veremediğim harflerim. şimdilik 3 harf  gerisi gelicek tabi. Ali Deniz olucak. sabrım yeterse ve yaptığımı beğenirsem Kuzey Deniz de gelicek))


 bu i nin noktasını beğenmedim. yarın değiştiriyim bari:))
bunları yaparken ne fikirler geldi aklıma. ama çookk zaman ve emek istiyolar. şimdilik bu işi tamamlıyım ben di mi? :))

babannemden beş şişle çorap...

çocukluğumdan beri babannem bize çorap örerdi. hatta bi ara merak salıp öğrenmiştim. sonra unuttun tabi. bu yaz fırsat bu fırsat tekrar öğreniyim dedim:))
babanneme fotoğrafları niye çektiğimi anlatmam biraz zor oldu tabi. kadıncağız nurçinikam( yöresel tabir nurçinciğim gibi bir şey demek) ben alıyım köye gidiyim örerim sana. cangeş olma( endişelenme) diyip duruyor. ben de olmaz babanne ben fotoğraf çekicem yanımda ör diyorum:)) neyse çekebildiğim fotolar bunlar ama  bitmiş hali yok:)) bakalım onu da halledebilecekmiyiz.
elimden geldiği kaar anlatmaya çalıştım. umarım anlaşılır olmuştur.
önce tek şişe 60 ilmek( ilmek sayısı ipe göre deiğişebilir tabi) alınır. ya da 60 ilmek her şişte 15 ilmek olacak şekilde bölünür. kalem kısmını genelde babannem lastik örer. ben bir parmak kadar ördürdüm hem patik çorap gibi olsun istedim hem de çabuk bitsin de fotoğraflıyabiliyim istedim:))
istenilen uzunlukta kalem kısmı örüldükten iki şişte bulunan30 ilmek  4-5 parmak kadar örülür. diğer iki şişteki 30 ilmek aynen kalır.
şimdi geldik topuk kesmeye. ben elime o an kibrit çöpleri geldiği için işaretlemek için onları kullandım. 30 ilmeği 4 parça olarak düşünüyoruz. soldan sğa 1,2,3,4 diyelim bu parçalara. ilmek sayıları tam olarak eşit olmayabilir ama eşite yakın olmalı. mesela burda 7,8,8,8 gibi olmuş.
şimdi önemli kısım burası:
ilk sırada 4,3 2 aynen örülür . yalnız 2. cinin son ilmeğiyle 1. nin ilk ilmeği birlikteörülerek kesilip bir ilme azaltılır.1. kısım örülmeden geri dönülür.
ikinci sırada 2,3 aynen örülür. 3. nün son ilmeğiyle 4. nün ilk ilmeği birlikte örülerek kesilip 4 kısım örülmeden geri dönülür.
üçüncü sıra da 3,2 örülür 2. nin son ilmeği ile 1. nin ilk ilmeği birlikte örülerek kesilir ve 1. örülmeden geri dönülür.
...
... yani 1 ve 4 kısımlardaki ilmekler sürekli kesilerek bitirilir.ve şu görüntü ortaya çıkar.
topuğumuz hazır.
şu an elimizde hiç örmediğimiz 30 ilmek ve kesmelerden kalan tahmini 12, 13 ilmek var.boştaki şişle veya ilmek takılı şişler yardımıyla üst solda ki gibi kenardan ilmekler alnır ve ilmek sayısı gene 60 yaklaşır. 60 olmak zorunda değil sadece delikli kalmasın diye yeterince sık ilmek almak lazım.
burdan sonra gene örülmeye devam edilir. eğer çok genişse aralardan ilmekler eksiltilerek ayağa uygun hale getirilebilir.
çorabımızın boyu küçük parmağımızı kapatacak hale gelince üstte görülen resme göre soldan ve sağdan ilmekler kesilerek üçgen olacak şekilde tepesi yapılır.
kesme işleminde çorabı topuk kısmı altta kalacak şekilde tutuyoruz.
her şişin son ilmeğinden önceki 2 ilmeği birlikte örülerek kesiliyor. yani bir turda toplam 4 ilmek eksilmiş olacak.

babannemden lezzetler...

çocukluğumdan beri bayılarak yediğim bir şeydir bu. bizim burda pişmiş haline "manat" deniliyor.



kara kabak olarak bilinen kabak türü büyük parçalara ayrılır. genelde büyükçe bir tencere ya da kazanın altına mısırlar konulur üstüne de kabaklar kabukları üstte kalacak şekilde dizilir.bir güzel piştikten sonra kabaklar bir tepsiye dizilip üzerlerne şeker serpilir ve fırınlanır. ohh mis gibi bir lezzet.
yerken de sadece bir kaşık lazım. kabuğu zaten tabak gibi olur. dibine kadar kazıya kazıya yenir. 


çekirdekleri de bir sonraki sene tohum olmak üzere ayrılır.





20 Temmuz 2012 Cuma

çiçekli lifin yapılışı

bu kış annemle bir lif çılgınlığına tutulmuştuk ki sormayın:)) annem sürekli yeni modeller bulup bana da öğretiyodu. bu çiçekli lifin yapılışını sürekli şaşırınca fotoğraflarını çekmiştik unutunca bakalım diye:))
annemin bilgisayarında fotoları bulunca paylaşıyım dedim.
yalnız alttaki örnek beyaz sarı, anlatımda ise beyaz pempe. pembeli lif fotosu bulamadım:))
önemli not: anlatımdan çok fotolara bakarsanız daha anlaşılır olabilir.


1. sıra: beyaz iple isteğe bağlı 8-10 zincir çekip içine 6 tane fıstık yapıyoruz. her fıstığın arasın da da gene isteğe bağlı 3-5 zincir var.
2.sıra:gene beyaz iple 3 lü fıstıkla kapatıyoruz.
3.sıra:pempe iple bir fıstık kapat. hemen üstünden bir fıstık al, hemen dibinden fıstık al,öbür köşeden bir fıstık al ve hepsini birden kapat.

3. sıra devam:kapatılan yerden bir fıstık al, hemen dibinden bir fıstık al ve kapat. bu işlemi alttaki beyaz üçgenlerin hepsinde tekrar et.


4. sıra:bir fıstık al kapat. hemen üstünden bir fıstık al, hemen dibinden bir fıstık al, bir sonraki boşluktan bir fıstık al ve kapat.


4. sıra devam: kapatılan yerden bir fıstık al,hemen dibinden fıstık al, bir sonraki boşluktan bir fıstık al ve kapat.
kapatılan yerden ve son boşluktan birer fıstık al ve kapat.
önemli not: her köşe başında bir fıstık kapalı yapıyoruz. sonra  ilk fıstığın üstünden , dibinden ve bir sonraki boşluktan olmak üzere  3 er 3er kapatıyoruz fıstıkları. her bölümün sonında da 2 fıstık olarak kapatıyoruz. bu işlemi her sırada aynen devam ettiriyoruz.böylece üçgenimiz büyüyerek ilerliyor.
şimdi beyaz iple azalan üçgen yapıcaz.burda başlarken bir fıstık yapıp kapatmadığımız için eksiltmiş olucaz.
1. sıra: bir fıstık al hemen yanından bir fıstık daha al ve beraber kapat.

kapatılan yerden bir fıstık, hemen dibinden bir fıstık, ve bir sonraki boşluktan bir fıstık al ve kapat.
aynı işlemi alttaki pempe üçgenin ortasına kadar yap.
2. sıra: geri dön bir fıstık al dibinden bir fıstık daha al ve kapat.

bir fıstık kapatılan yerden, hemen dibinden ve bir sonraki boşluktan alıp 3ünü beraber kapat.
3. sıra:tekrar geri dön 2 fıstığı beraber kapat ve tepe noktası olsun.

6 tane pembe üçgenin üstünde 12 tane küçük beyaz üçgen olucak. hepsinin etrafına da istediğiniz sıklıkta fıstıklar yaparak bitirin.

ilk defa bir çekiliş duyuruyorum:))



çok fazla izleyeni olmayan mütavazı bloğumda ilk defa bir çekiliş duyuruyorum. aynı zamanda da ilk defa bir çekilişe katılıyorum tabi:))
çok güzel hediye kitaplar ve bir de sürpriz var çekilişte. hadi bakalım hayırlısı...
çekilişe katılmak için buraya...
http://nesrinmutlu.blogspot.com/2012/07/laf-salatasnn-ilk-cekilisine-hepiniz.html

17 Temmuz 2012 Salı

lastik ayakkabılarım

 küçükken her yaz köye gittiğimizde bu lastik ayakkabılardan birer tane alınırdı kardeşimle bana. o zaman bu kadar renklileri yoktu galiba. şimdi bakıyorumda bazı markaların bu tip ayakkabıları var dünya paraya. ben de alıyım dedim bir kaç renk.


 bunlar da Ali Denizin "kara lastik" leri. köyde bunlar giyilirdi eskiden. dağda, bayırda, tarlada çok dayanıklıydı bunlar.

Hakan Günday...piç

evet Hakan GÜNDAY serisini bitirdim. o kadar üzgünüm ki. yenbi bir kitap yazsa da okusam:))
bütün kitapları okumuş biri olarak şimdi Hakan GÜNDAY kitaplarını kendi beğenime göre sıralıyorum.
1-KİNYAS VE KAYRA
2-PİÇ
3-AZİL
4-MALAFA
5-AZ
6-ZARGANA
7-ZİYAN
Kitabın arka kapağından bir ka cümle:
-piçler düzensiz hayatlarında düzenli olarak içki içerler. Belli sayıdaki kadehten sonra sarhoş olup sızarlar.sızdıkları yerin adı huzurdur.
-piçlerin babalarıyla olan ilşkileri mezar taşı kadar soğuk, yeni dökülmüş kan kadar sıcaktır.
-piçin davranış ve tercihlerini sadece bir başka piç kabul edilebilir olarak değerlendirir ve Neden? diye sormaz. "Neden" sorusu piçliği yok eder.

yaylamız...(4)

burası yayladaki evimiz. o gün geniş ailecek gittik. bi yandan temizlik yapıldı bi yandan yenildi içildi. havanın böyle güneşli olduğuna bakmayın. öğleden sonra birden bire sis geldi hava buz gibi oldu. soba yakıp evde oturduk:)) yayla havası belli olmaz işte. güneşliyken yanarsın sis geldimi, yağmur yağ dımı donarsın. işin ilginci bu mevsim olaylarının aynı gün içinde defalarca peş peşe tekrar edebilmesi:))



 alttaki resimde uzakta görülen beyaz benek erimemiş kar kütlesi..

 bunlarda "dağ çileği". ama biz dağ çileğine "hamofta" diyoruz:))

cebimdekiler de yayla çayı," pumbilitsa". eskiden bunlar kullanılırmış çay yerine.aslında kekiğin bi çeşidi. ben çay demlerken içine birkaçtane atarım bazen,  çok hoş oluyor.