30 Temmuz 2012 Pazartesi

babannemden beş şişle çorap...

çocukluğumdan beri babannem bize çorap örerdi. hatta bi ara merak salıp öğrenmiştim. sonra unuttun tabi. bu yaz fırsat bu fırsat tekrar öğreniyim dedim:))
babanneme fotoğrafları niye çektiğimi anlatmam biraz zor oldu tabi. kadıncağız nurçinikam( yöresel tabir nurçinciğim gibi bir şey demek) ben alıyım köye gidiyim örerim sana. cangeş olma( endişelenme) diyip duruyor. ben de olmaz babanne ben fotoğraf çekicem yanımda ör diyorum:)) neyse çekebildiğim fotolar bunlar ama  bitmiş hali yok:)) bakalım onu da halledebilecekmiyiz.
elimden geldiği kaar anlatmaya çalıştım. umarım anlaşılır olmuştur.
önce tek şişe 60 ilmek( ilmek sayısı ipe göre deiğişebilir tabi) alınır. ya da 60 ilmek her şişte 15 ilmek olacak şekilde bölünür. kalem kısmını genelde babannem lastik örer. ben bir parmak kadar ördürdüm hem patik çorap gibi olsun istedim hem de çabuk bitsin de fotoğraflıyabiliyim istedim:))
istenilen uzunlukta kalem kısmı örüldükten iki şişte bulunan30 ilmek  4-5 parmak kadar örülür. diğer iki şişteki 30 ilmek aynen kalır.
şimdi geldik topuk kesmeye. ben elime o an kibrit çöpleri geldiği için işaretlemek için onları kullandım. 30 ilmeği 4 parça olarak düşünüyoruz. soldan sğa 1,2,3,4 diyelim bu parçalara. ilmek sayıları tam olarak eşit olmayabilir ama eşite yakın olmalı. mesela burda 7,8,8,8 gibi olmuş.
şimdi önemli kısım burası:
ilk sırada 4,3 2 aynen örülür . yalnız 2. cinin son ilmeğiyle 1. nin ilk ilmeği birlikteörülerek kesilip bir ilme azaltılır.1. kısım örülmeden geri dönülür.
ikinci sırada 2,3 aynen örülür. 3. nün son ilmeğiyle 4. nün ilk ilmeği birlikte örülerek kesilip 4 kısım örülmeden geri dönülür.
üçüncü sıra da 3,2 örülür 2. nin son ilmeği ile 1. nin ilk ilmeği birlikte örülerek kesilir ve 1. örülmeden geri dönülür.
...
... yani 1 ve 4 kısımlardaki ilmekler sürekli kesilerek bitirilir.ve şu görüntü ortaya çıkar.
topuğumuz hazır.
şu an elimizde hiç örmediğimiz 30 ilmek ve kesmelerden kalan tahmini 12, 13 ilmek var.boştaki şişle veya ilmek takılı şişler yardımıyla üst solda ki gibi kenardan ilmekler alnır ve ilmek sayısı gene 60 yaklaşır. 60 olmak zorunda değil sadece delikli kalmasın diye yeterince sık ilmek almak lazım.
burdan sonra gene örülmeye devam edilir. eğer çok genişse aralardan ilmekler eksiltilerek ayağa uygun hale getirilebilir.
çorabımızın boyu küçük parmağımızı kapatacak hale gelince üstte görülen resme göre soldan ve sağdan ilmekler kesilerek üçgen olacak şekilde tepesi yapılır.
kesme işleminde çorabı topuk kısmı altta kalacak şekilde tutuyoruz.
her şişin son ilmeğinden önceki 2 ilmeği birlikte örülerek kesiliyor. yani bir turda toplam 4 ilmek eksilmiş olacak.

9 yorum:

  1. Merhaba beş şişle çorap örmeyi öğrenmeyi çok istiyordum ilk fırsatta deneyeceğim.Paylaşım için teşekkürler.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. rica ederim. kolaylıklar diliyorum:))

    YanıtlaSil
  3. benim babaannem 5 şişle çorap örerdi, öğrenmek nasip olmadı :(

    YanıtlaSil
  4. Size çok teşekkür ederim. Kendime 5 şiş öğrenmeye çalışıyordum. Topuk kısmını bir türlü anlayamamıştım sayenizde onu anladım. Sizin kadar ayrıntılı anlatan bir site görmedim. Herşey gönlünüzce olsun sağlıcakla kalın. Yeni yılda tüm dilekleniz gerçekleşir umarım.

    YanıtlaSil
  5. rica ederim benim değil babannem sayesinde olmuş:))
    sizin de tüm dileklerinizin gerçekleşmesi dileğiyle iyi yıllar...

    YanıtlaSil
  6. topuk kısmını tam olarak anlayabilmek için ne yapmak lazım :) ben takılıp kaldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. babanneme ulaşmak lazım galiba:)) şaka bi yana nette beş şişle yapılan bebek patikleri falan da var bu tekniğe benzer. belki daha anlaşılır anlatımlar bulunabilir.

      Sil
  7. Size çok teşekkür ederim.Sizin kadar ayrıntılı anlatan bir site yok. Babaannemizin ellerine sizin emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Harika anlatmışsınız! Sizin tarifinizle kızıma şu an çorap örüyorum. Ellerinize sağlık 💜

    YanıtlaSil