5 Ocak 2013 Cumartesi

Yazar Ayları--Necib MAHFUZ- Kuştimur Kahvehanesi





yazar ayları etkinliği kapsamında okuyacağımız bir yazardı Necib MAHFUZ. doğrusunu söylemek gerekirse bir kaç ay öncesine kadar haberim yoktu böyle bir yazar olduğundan beri. offf çok şey öğrenmem lazım daha çok:))

kitabın konusundan bahsedecek olursam Mısırda Abbasiye de yaşayan beş çocuk , tahmin ediyorum
8-9 yaşlarında başlıyor arkadaşlıkları ve 80 yaşına kadar falan devam ediyor. tabi bu 70 küsur yılda dördünün başından geçenleri okuyoruz.aslına bakarsanız bu çocuklar, yetiştirildikleri aile, çevre, ailelerinin maddi imkanları, siyasi görüşleri... bakımlarından çok farklı ama bu fark hiç bir zaman sorun olmuyor aralarında.

 dördünün hikayesi diyorum çünkü beşinci olan anlatıcı kendisnden hiç bahsetmiyor sadece kitabın başında  şöyle bir cümle var
"ikisi Doğu Abbasiye'den , ikisi de Batı Abbasiye'dendi. Anlatıcı da Batı Abbasiya'dendi ama bunun pek bir önemi yok".

Batı Abbasiye fakirlerin yaşadığı Doğu Abbasiye ise zenginlern yaşadığı bir semt.
bu beş gencin hikayesiyle birlikte Mısır'ın çalkantılı tarihini de görmüş oluyoruz.

 
yazarın üslubuna gelecek olursak haliyle Biraz karışık geldi bana. özellikle isimlerin Arap tarzında uzun uzun olması beni biraz bunalttı. uzunca bir süre kim kimdi kim kimin babası anası kavrayamadım:))
bir de olaylar arasındaki geçişler pat diye oluyor ve ben zaman kavramını yitirdim kitabı okurken. sanki aralarda kopukluklar var gibi geldi ama bilemiyeceğim.))
bir de biz alıştık ya artık yeni romanlara ve yazarlara. bölüm bölüm oluyor, her bölümde farklı bir karakterin hikayesi, ya da farklı bir olay anlatılıyor. bu kitap baştan sona kadar bir bütün olduğu için olaylar arasında ki geçişler biraz belirsiz gibi.

 başlarken bu kitap hakkında ne yazıcam diye başladım  bu yazıyı yazmaya ama epey  bir şeyler yazmışım:))
kısaca okunması gereken bir kitap, tanınması gereken bir yazar...
sevgiler....

10 yorum:

  1. Anlatmana ve okumana sağlık.Bu tarz doğunun zorlu ülkelerinde yaşayan insanların hikayelerini anlatan romanları seviyorum.İnsan biraz da başka dünyalardan haberdar olmalı değil mi?Öptüm:)

    YanıtlaSil
  2. rica ederim canım:)) bu kitabı tavsiye ederim o zaman sana:))

    YanıtlaSil
  3. Tavsiye etmene sevindim, ikinci Necib Mahfuz kitabımdan sonra artık favori yazarlarımdan oldu kendisi.Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
  4. Ben midak sokağını okudum beğenmedim. yinede başka kitabını okuyacağım. Etkinlik bitiminde tüm yorumlara göre ikinci kitaba karar vereçeğim.

    YanıtlaSil
  5. Necip Mahfuz'un Midak Sokağı'nı okumuştum epey önce. Onu da pek hatırlamıyorum. Aslında bir kitabını daha okumak istiyordum. Belki de bu olur:)
    Teşekkürler yazı için.

    YanıtlaSil
  6. yazar ayları etkinliği sayfasına bakarsanız Nacib Mahfuzun diğer kitaplarıyla ilgili de yorumlar yapılıyor ve yapılacak. belki daha iyi fikir verir.
    http://pinucciasbooks.blogspot.com/2012/12/yazar-aylar-ocak-necib-mahfuz.html
    belki de bize katılırsınız:))bu ayın bitmesine daha çok var ne de olsa.

    YanıtlaSil
  7. Necip Mahfuz'un tum kitaplarini okumusumdur bu haric..nerden hatirlattin :)
    Yook yazarligina hic bir sey diyemem..her sokagina her kosesine daldim kitaplarinan yola cikarak gezdim Misir'i..okunasiii hemde cok!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir kitaptan yola çıkarak değerlendirme yapmak yanlış olur tabi. okumam lazım bir kaç kitabını daha. bakalım ondan sonra senin kadar etkilenecekmiyim:))

      Sil
  8. Etkinliğimizde çoğunluk seçtiği kitaptan memnun kaldı. Memnun kalmayanlar bile yazara bir şans daha verilmesi konusunda hemfikir. Demek kiii doğru bir seçim yapmışız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de. ama memnun kalınmasa bile ne kaybederiz ki yeni bir yazar tanımakla:))

      Sil