evet daha önce bahsetmiştim aşure yaptığımdan ama o aşueyi fotoğraflayamadan bitti gitti ben de bugün yeniden yaptım:)) bu da bitiyodu ki son anda aklıma geldi:))
geçen gün esen arkadaşım vermiş tarifini. portakal ağacından almış ben de ordan almıştım yıllar önce. sadece kendime göre küçük değişiklikler yaptım:))
kendimce malzemeleri ve tarifi yazıyım ben gene de
( görmeniz lazım beni mutfakta bir bilim adamı ciddiyetiyle çalışıyorum:)) kağıdım kalemim bir tarafta süre tutmak için telefonum bir tarafta:) her şeyin miktarını ve pişme süresini doğru tespit edip sizle öyle paylaşıyım istedim:)) umarım anlaşılır ve uygulanabiir bir tarif olmuştur:)
malzemeler:
1- yarım kilo buğday( 2,5 su bardağı oluyor ölçtüm:))
2-bir su bardağı nohut
3-bir su bardağı fasülye
4-bir çay bardağı pirinç
5-4,5 su bardağı şeker( bir kilodan bir bardak eksik oluyor)
6- 15 tane kadar kuru kayısı(yıkanmış küp küp doğranmış)
7-iki avuç kadar kuru üzüm( biraz su da bekletilmiş)
8-bir avuç kuş üzümü( marketlerde satılan paketin yarısı kadar falan koydum )( biraz su da bekletilmiş)
9-bir avuç kadar(yarım paket )çam fıstığı( içfıstık mı diyolar bi de ona)
10- avuç avuç fındık:)) ben en çok fındığı seviyorum için de .kıtır kıtır çok hoşuma gidiyor:))
11- bir çimdik tuz
yapıllışı:
akşam yapılacaklar:
1-buğdayları yıkayıp bir taşım kaynatın
2- nohutu ve fasülyeyi de birlikte yıkayıp bir taşım kaynatın
3-şekerinizi ölçüp bir kaba koyun
4- diğer malzemelerinizi masanın üstüne dizin
sabah yapılacakalar:
1- buğdayın suyunu yenileyip ocağa koyun
2-nohut ve fasülyenin de suyunu yenileyip düdüklüye koyun
3- her ikisini de aynı anda ocağa koyduğunuzda şöyle bir süre tutun. düdüklü kaynadıktan sonra 20 dakika pişecek, o sırada da buğdaylar yaklaışık 25 dakika pişmiş oluyor.
4- buğdayalrın pişmesine yakın pirinci yıkayıp ekleyin
5-her iki tenceredeki malzemeler de pişince hepsini bir tencereye koyun
6-şekeri ilave edin
7- diğer malzemeleri ilave edin.
8- suyunu malzemelerin 3 parmak üstüne gelecek şekilde ayarlayın ama soğudukça katılaşacağı için siz istediğiniz kıvamdan baya bi sulu bırakın.
9- hepsini beraber de kısık ateşte 5-10 dakika kaynatın.
Not: aslında içine kuru incir, ceviz, portakal kabuğu, karanfil falan da koyuluyo ama ben sevdiğim gibi yapıyorm:))
ha unutmadan aşureyle ilgili ufak bir bilgi yazısı buldum. hem sünni inanışa hem de alevi inanışına göre aşurenin önemi anlatılmış. belki merak edersiniz. buraya tıklayınız..
hepinize afiyet olsun...
Ellerine saglık canım, bir de o fincanlar ne kadar da guzelmis :)
YanıtlaSilTeşekkürler canım:)) fincanlar bim2006 collection:)) kenarları çok kalın olduğu için bir şeyler içmek için değil de dondurma servisinde kullanıyoruz:))
Silayy bayılırım aşureye..banada yola moriçee..üşeniirm ben bunu yapmaya ama tarif vermen iyi olmuş denesem olur :)
YanıtlaSilCanım mümkün olsa da yollasam:)) İnan bana o kadar kolayki hiç abartılacak bir şey değil:)) dene mutlaka...
SilMoriçe sen ev işlerinin,annelerin,el işlerinin kraliçesisin:)Çok güzel görünüyor,ellerine sağlık,çok yaşa sen:)
YanıtlaSilCanımmm çok teşekkür ederim ya utandım şimdi:)))
Silellerine sağlık moricem cok nefiz görünüyor ALLAH kabul etsin
YanıtlaSilTeşekkür ederim:)) âmin inşallah...
SilSunum harika :) Eminim tadı da öyledir (yaşasın tarif kardeşliği :) )
YanıtlaSilAllah kabul etsin moriçeeeee :)
Demek sen de ikinciye yaptın ama ben üçüncüyü düşünüyorum :)))
Sevgiler
İmza: Arkadaşın Esen ;)
Teşekkür ederim canım arkadaşım:)) üçüncüyü pek düşünüyorum ama çok istek olursa yaparım belki:))
SilSevgiler...
Ellerine sağlık canım nefis görünüyorlar ,ayrıca sunum da fincanlarla daha bir güzel olmuş:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim:)) evde kase kalmamıştı mecbur kaldık fincana koymaya:))
Silfıstık hariç ben de aynı yapıyorum.. dün yaptım bende ama unuttum fotoğraflamayı...
YanıtlaSilBenim de son anda aklıma geldi fotoğraf çekmek:))
SilSunum harika tadını bilemiyorum ama sunuma bayıldım :) Güzel olmasada yerim yani :)
YanıtlaSilCanım harika görünüyorlar, görüntüsü gibi eminim tadları da çok güzeldir, ellerine sağlık:)
YanıtlaSil