5 Aralık 2012 Çarşamba

bu da benim aşure tarifim...

 evet daha önce bahsetmiştim aşure yaptığımdan ama o aşueyi fotoğraflayamadan bitti gitti ben de bugün yeniden yaptım:)) bu da bitiyodu ki son anda aklıma geldi:))
 geçen gün esen arkadaşım vermiş tarifini.  portakal ağacından almış ben de ordan almıştım yıllar önce. sadece kendime göre küçük değişiklikler yaptım:))

kendimce malzemeleri ve tarifi yazıyım ben gene de
( görmeniz lazım beni mutfakta bir bilim adamı ciddiyetiyle çalışıyorum:)) kağıdım kalemim bir tarafta süre tutmak için telefonum bir tarafta:) her şeyin miktarını ve pişme süresini doğru tespit edip sizle öyle paylaşıyım istedim:)) umarım anlaşılır ve uygulanabiir bir tarif olmuştur:)
malzemeler:

1- yarım kilo buğday( 2,5 su bardağı oluyor ölçtüm:))
2-bir su bardağı nohut
3-bir su bardağı fasülye
4-bir çay bardağı pirinç
5-4,5 su bardağı şeker( bir kilodan bir bardak eksik oluyor)
6- 15 tane kadar kuru  kayısı(yıkanmış küp küp doğranmış)
7-iki avuç kadar kuru üzüm( biraz su da bekletilmiş)
8-bir avuç kuş üzümü( marketlerde satılan paketin yarısı kadar falan koydum )( biraz su da bekletilmiş)
9-bir avuç kadar(yarım paket )çam fıstığı( içfıstık mı diyolar bi de ona)
10- avuç avuç fındık:)) ben en çok fındığı seviyorum için de .kıtır kıtır çok hoşuma gidiyor:))
11- bir çimdik tuz

yapıllışı:

akşam yapılacaklar:

1-buğdayları yıkayıp bir taşım kaynatın
2- nohutu ve fasülyeyi de birlikte yıkayıp bir taşım kaynatın
3-şekerinizi ölçüp bir kaba koyun
4- diğer malzemelerinizi masanın üstüne dizin

sabah yapılacakalar:

1- buğdayın suyunu yenileyip ocağa koyun
2-nohut ve fasülyenin de suyunu yenileyip düdüklüye koyun
3- her ikisini de aynı anda ocağa koyduğunuzda şöyle bir süre tutun. düdüklü kaynadıktan sonra 20 dakika pişecek, o sırada da buğdaylar yaklaışık 25 dakika pişmiş oluyor.
4- buğdayalrın pişmesine yakın pirinci yıkayıp ekleyin
5-her iki tenceredeki malzemeler de pişince hepsini bir tencereye koyun
6-şekeri ilave edin
7- diğer malzemeleri ilave edin.
8- suyunu malzemelerin 3 parmak üstüne gelecek şekilde ayarlayın ama soğudukça katılaşacağı için siz istediğiniz kıvamdan baya bi sulu bırakın.
9- hepsini beraber de kısık ateşte 5-10 dakika kaynatın.

Not: aslında içine kuru incir, ceviz, portakal kabuğu, karanfil falan da koyuluyo ama ben sevdiğim gibi yapıyorm:))
ha unutmadan aşureyle ilgili ufak bir bilgi yazısı buldum. hem sünni inanışa hem de alevi inanışına göre aşurenin önemi anlatılmış. belki merak edersiniz. buraya tıklayınız..

hepinize afiyet olsun...


16 yorum:

  1. Ellerine saglık canım, bir de o fincanlar ne kadar da guzelmis :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım:)) fincanlar bim2006 collection:)) kenarları çok kalın olduğu için bir şeyler içmek için değil de dondurma servisinde kullanıyoruz:))

      Sil
  2. ayy bayılırım aşureye..banada yola moriçee..üşeniirm ben bunu yapmaya ama tarif vermen iyi olmuş denesem olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım mümkün olsa da yollasam:)) İnan bana o kadar kolayki hiç abartılacak bir şey değil:)) dene mutlaka...

      Sil
  3. Moriçe sen ev işlerinin,annelerin,el işlerinin kraliçesisin:)Çok güzel görünüyor,ellerine sağlık,çok yaşa sen:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımmm çok teşekkür ederim ya utandım şimdi:)))

      Sil
  4. ellerine sağlık moricem cok nefiz görünüyor ALLAH kabul etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:)) âmin inşallah...

      Sil
  5. Sunum harika :) Eminim tadı da öyledir (yaşasın tarif kardeşliği :) )
    Allah kabul etsin moriçeeeee :)
    Demek sen de ikinciye yaptın ama ben üçüncüyü düşünüyorum :)))
    Sevgiler
    İmza: Arkadaşın Esen ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım arkadaşım:)) üçüncüyü pek düşünüyorum ama çok istek olursa yaparım belki:))
      Sevgiler...

      Sil
  6. Ellerine sağlık canım nefis görünüyorlar ,ayrıca sunum da fincanlarla daha bir güzel olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:)) evde kase kalmamıştı mecbur kaldık fincana koymaya:))

      Sil
  7. fıstık hariç ben de aynı yapıyorum.. dün yaptım bende ama unuttum fotoğraflamayı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de son anda aklıma geldi fotoğraf çekmek:))

      Sil
  8. Sunum harika tadını bilemiyorum ama sunuma bayıldım :) Güzel olmasada yerim yani :)

    YanıtlaSil
  9. Canım harika görünüyorlar, görüntüsü gibi eminim tadları da çok güzeldir, ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil