11 Şubat 2013 Pazartesi

Yazar Ayları- Şubat- Isaac ASİMOV- Ben Robot

Şubat ayı yazarı olarak İsaac ASİMOV seçilmişti yazar ayları etkinliğinde ve ben daha önce İdefixten Asimov'un Vakıf serisi kitaplarını almıştım. tabi bir ay içinde hepsini okuyamayacağım için Adapazarında ve Kadıköyde bir kaç sahaf gezisi yaparak Asimov kitaplarının eski basımlarından edindim:))
bunlardan biri de "Ben Robot"

kitap 2082 doğumlu ve  "ABD Robot ve Makine Adamlar Şirketi"nde çalışan bir robopsikolg olan Dr. Susan Calvinle röportaj  şeklinde ve onun anlattığı öykülerden oluşuyor.Toplam 9 tane öykü var hepsi de robotlar ve robot yasalarıyla ilgili. Dr Calvin hayatını robotlara adamış bir bilim kadını ve robotları insanlardan daha çok sevdiğini söylüyor.
Susan Calvin 2108 de çalışmaya başladığı ABD robotlarında 50 yıl kadar çalışmış ve emekliye ayrılmış.

röportajdan bir kaç alıntı;

" Sizin için bir robot yalnızca bir robottur.Dişli çarklar ve maden. Elektrik ve pozitronlar. Kafa ve demir, insanalr tarafından yapılmış bir yaratık.Gerektiğinde gene insanalr tarafından ortadan kaldırılabilen bir şey. Siz robotlarla çalışmadığınız için onalrı bilmiyorsunuz. Robotalr bizden daha temzi ve daha iyi br tür"

"Belki bu bilgiyi daha başlangıçta edindiler. O günlerde robotları dünyamıda kullanılmaları için satıyorduk. Hatta ben buraya gelmeden önce başlamıştı. Tabi o sıralarda robotlar konuşamıyorlardı. Daha sonra insana benzer bir biçim almaya başladılar. İşte o zaman krşı çıkışlar başladı. İşçi sendikaları robotların insanlarla rekabet etmelerini hoş karşılamadılar. Çeşitli dini kuruluşlar batıl inançlar yüzünden karşı çıktılar. Bu çok gülünç ve aynı derece de yararsız bir durumdu. Ne yazık ki robotlardan hoşlanmayan insanlar vardı.

2158 yılında rtık robotların yer yüzünde çalışması yasaklamıştı.

Robot Yasaları:
1-Bir robot bir insana zarar veremez. Yada hareketis kalarak bir insanın zarar görmesine neden olamaz.
2-Bir robot, insanların verdikleri emirlere uymak zorundadır. Ancak bu tür emirler Birinci Yasayla çeliştiği zaman durum değişir.
3-Bir robot, Birinci ve İkinci Yasalarla çelişmediği sürece varlığını korumak zorundadır.

kitaptakİ birinci hikaye konuşamayan bir robot olan Robbie'yle ilgili. Robbie bir çocuğa dadılık yapmak üzere gönderilmiş.

üçüncü hikaye kedisini insanların oluşturduğuna inanmayan bir robot olan Şirinin hikayesi. Şirin yaratıcının( bir uzay istasyonundaki ışın çevirgeci) önce insanları yarattığını sonra onlardan memnun kalmayarak robotları yarattığına inanmış ve hiç bir şekilde aksine inandırılamıyor:)) hatta kendisini peygamber ilan ediyor:))

bi de yakışıklı robot Tony'nin hikayesi var. bir deney amacıyla bir eve geliyor ve evin umutsuz ev sahibesinin gönlünü çalıyor:))

bunlar gibi bir kaç hikaye daha işte. ben eğlenerek okudum:)) bi de bu hikayelerin 1940-50 li yıllar arasında yazıldığını düşünrsek eğlenmekten öte hayran kaldım.

 
şimdi bu ay bitmeden bir kaç tane daha Asimov kitabı okumalıyım:))

2 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. filmdeki hikaye biraz daha farklı galiba. ama evet o da Asimovun bir hikayeisnden uyarlanmış.

      Sil