19 Nisan 2013 Cuma

paranoyakça bir tespit...

kim milyoner olmak ister yarışması var ya. ona taktım bu aralar.

dikkat ettiyseniz bölüm tanıtımlarında hep insanların eğitim seviyeleri ile ilgili kısımları yayınlıyorlar. yok şu üniversiteyi bitirdim, yok burda doktora yapıyorum, şı üniversitede burslu okuyorum falan gibi şeyler.
sonra yarışmaya geçince ilk soruda elenen bir sürü insan. hem de saçma sapan sorularda eleniyor bu insanlar. tamam heyecandan da olabilir ama bence bunun altında başka bir şey var.

verilen mesaj, bakın Türkiyenin en iyi okuularının haline. ordan mezun olanların haline ...
yani bence bi karalama politikası. kime hizmet ederler amaçları nedir bilemem ama bence öyle.

zaten ilköğretim ve liselerdeki eğitimi bir güzel bitirdiler. hem eğitimi hem öğretimi bitirdiler hatta.
üniversitelerle ilgili de böyle bi yol izliyorlar.
amaç kimse okumasın,  kimse düşünmesin."görüyorsunuz okuyanların halini. biz sizin için düşünür sizi güzel güzel güderiz"..


hatırlarsanız yıllar önce bu yarışma gene vardı,  katılanlar halkın her tabakasından olabiliyordu. ve iyi yerlere kadar ulaşabilen yarışmacılar da oluyordu. şimdi değişen ne. yarışma kurallarına Türkiyenin en iyi üniversitesinde okumuş olma kuralı mı eklendi.

az da olsa üniversite bitirmemiş, kariyer yapmaış insanar da çıkıyor, onların başarılarını da günlerce izliyoruz . gene aynı mantık. işte.

okumak her şey değil biliyorum. bir ilkokul mezunu hatta okuma yazma bilmeyen bir insan çoğu üniversite mezunundan daha iyi bir dünya görüşüne , genel kültüre sahip olabilir.
bahsettiğim şeyi bu değil ,anladınız siz:))

bunu bir çeşit iç dökme yazısı olarak da algılayabilirsiniz.katılabilir ya da katılmayabilirsiniz de.
başlıkta  dediğim gibi paronayakça da bulabilirsiniz ama içimden geçenler bunlar...

4 yorum:

  1. Güzel çok güzel bir tespit.. Aslında ben de düşünmüştüm.. Dediğiniz gibi olabilir.. Bir de çok seçmece dediğiniz gibi çok iyi üniversite bölümlerinden katılımlar var. Bir de bir çoban çıktı geçenlerde en yüksek ödülü de bir çoban aldı.. Düşündüğünüz gibi olabilir..

    YanıtlaSil
  2. Canım senin bu ara tespitler nokta atışı gibi:)Neden biliyor musun?Çünkü çok okuduğun için bakış açın çok geniş ve detaylara dikkat ediyorsun.Bence de herşey kurmaca,bilemiyorum dürüst bir yayın var mıdır?İnşallah vardır,insanlar binbir umutla gidiyor çünkü:(

    YanıtlaSil
  3. aynı yazıyı ben yazacaktım çok yaşa :D bence kişi tanıtım gibi bişey :D okudum yaptım ettim zırt ilk soruda elen :D hem de en saçma sorularda bunda var bişey :D

    YanıtlaSil
  4. Haklı olabilirsin, ama diğer yandan insan bile bile elenip kendini rezil eder mi diye düşünmeden de edemiyorum.
    Sen zaten o paradoksla ilgili yazmışsın, ben de birazcık farklı yönünden bahsedeyim: Geçenlerde üniversitede Hilmi Yavuz hoca ile konuşurken bu yarışmadan söz edildi.
    Bu yarışmanın ölçtüğü şey tamamen ansiklopedik bilgi. Açıp ansiklopedi ezberleyen çoban da, üniversite öğrencisi de bu yarışmada başarılı veya başarısız olabilir, ama bu o kişinin bilgisinin ve zekasının ölçütü olamaz. Önemli olan ansiklopedik, google'a sorduğumuzda saliseler içinde cevabını alacağımız bilgileri ezberlemek değil, muhakeme, ve yorum becerilerini geliştirmek ve ilköğretimden üniversite seviyesini kadar bütün kademelerde bu konuda eksik olduğumuzu kabul etmek lazım.

    YanıtlaSil