15 Şubat 2013 Cuma

kitap-Çelik Mağaralar- Isaac Asimov

        sanırım kitap 1954 yılında ilk basımını yapmış ama Türkiyede 1983 yılında basılmış . benim elimdeki kitap da 83 basımlı Baskan yayınlarından çıkmış olan kitap.

      kitabın türüne bilim kurgu-polisiye diyebiliriz.

         kitabın adı olan "çelik mağaralar" insanların kendilerini hapsettikleri yaşam alanları aslında. havayla temasın sıfır olduğu yalıtılmış şehirler. bütün ihtiyaçlarını burda karşılıyor ve kırsal dedikleri asıl karaya adım atmıyorlar.

       yaşantıları çok katı kurallara bağlı. yemeklerini yedikleri ortak alanlar var. hangi kademedeki çalışanının nerde yaşayacağı, nerde yiyeceği, nasıl seyehat edeceği, kaç çocuk yapacağı ve bu çocukaları ne zaman yapacağı.. her şey ama her şey kurallara bağlı.hızlı nüfus artışı nedeniyle tüm imkanlar çok kısıtlı ve yaşantı çok zor gerçekten.

      bir de artık insanların yerine robotların aldığı fabrikalar ve işyerleri de devlet tarafından desteklenince büyük bir muhalefet gurubu doğuyor. bunlar kendilerine "ortaçağcılar" diyor ve geçmişe özlem duyuyorlar, robotlardan da onaları gördükleri yerde parçalayacak kadar nefret ediyorlar.
bir de spacetown denilen bir yerleşim alanı var ki burda dünyaya yaşamak için gelen uzaylılar yaşıyor. ama onların yaşam alanı tamamen insanlardan kopuk. hiç bir şekilde temas etmek istemiyorlar dünyalılarla.

       spacetown da bir bilim adamı öldürülüyor ve uzaylılar cinayeti işyene kişinin bir dünyalı olduğunu düşünüyor. bu işi araştırma görevi ise dünyada bir polis olan Baley' e veriliyor. olayın tehlikeli boyutu şu;  eğer o uzaylıyı gerçekten bir dünyalı öldürdüyse bu uzaylılara ve diğer dünya dışı şehirlere , dünyalılara saldırma hakkı verecek.

   işte bu soruşturmada Baley'in yanına uzaylı bir ortak veriliyor.ve araştırma başlıyor.

4 yorum:

  1. canım benım aslında polısıye romanları sevmıyorum benı gerıyor heyecanı dıye ama aynı zamandada merak uyandırdıgı ıcınde sevıyorum..
    ama bu guzel bir kitaba benziyor not ediyorum canım ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. polisiyeden öte bilimkurgu canım. seviyosn bu tarzı kaçırma:))

      Sil
  2. Ben de ay bitmeden 2. bir Asimov mu okusam acaba diye düşünüyorum :)

    YanıtlaSil