18 Mart 2013 Pazartesi

kitap- Harper Lee - Bülbülü Öldürmek


kitabın orjinal adı " to kill a mockingbird"

1962 yılında filmi de çekilmiş.( en kısa zamanda izlemek istiyorum)

mockingbird aslında bülbül demek değil alaycı kuş demekmiş ama sanırım türkçede bülbül daha anlamlı bir kuş olduğu için öyle çevrilmiş.
bu arada bülbülün ingilizcesi de nightingale miş:))( ne alaka demeyin Florence Nightingale den dolayı ilgimi çekti de yazdım:))

her şey küçük bir kızın( scout) gözünden ve tam bir çocuk masumiyetiyle anlatılıyor .
Maycomb adlı bir kasaba da avukat olan Atticus'un bir kızı ve bir oğlu vardır. annelerini küçük yaşta kaybeden çocuklarla babaları ve bir de zenci bakıcı ilgilenmektedir.

bir zenci olan Tomun bir kıza tevavüz ettiği iddia edilir ve onu savunma görevi Atticus'a verilir.o güne kadar zenciler beyazlara karşı hiç bir davayı kazanmamışlardır.Atticus tüm samimiyetiyle zenciyi savunmaya çalışır. ama Atticus ve çocukları bu konuda ağır eleştirilere maruz kalırlar. zenci dostu ( bunu hakaret olarak kullanılıyorlar tabi) olarak etiketlenirler.
bütün bunlar olurken de Scout ve abisi Jemin arkadaşları, oyunları, maceraları, etraflarında olan biteni anlama çabaları Scout'un gözünden anlatılıyor.

Atticus şimdi yaşasa evliya diyebileceğimiz bir adam. kendisine yapılan bütün hakaretlerde haksızlıklarda olumlu bir yan bulabiliyor. ve çocuklarını da kendisi gibi insan sevgisi dolu olaak yetiştiriyor.
kitapta en çok hoşuma giden şeylerden biri; Tomun hikayesini öğreniyoruz ama dramatik bir şekilde değil. yani acitasyon yapılmadan anlatılmış her şey.

çok güzel bir kitaptı. kesinlikle tavsiye ederim.

6 yorum:

  1. Bende kesinlikle tavsiye ediyorum. Muhteşem bir eser.

    YanıtlaSil
  2. Konu tam olarak uluşmasada benzer bir film izlemiştim.

    YanıtlaSil
  3. Selam,hesabınıza mesaj atmıştım gördünüz mü acaba? :)

    YanıtlaSil