6 Mart 2013 Çarşamba

yazar ayları- Mario Vargas Llosa- Julia Teyze




yazar ayları kapsamında bu ay okuduğumuz yazar Mario Vargas Llosa. Güney Amerikalı( Peru) bir yazar.
(belirtmeden geçemiyeceğim hiç yurt dışına girmedim ama gitmek istediğim tek yer Machu Picchu:))

gelelim kitabımıza. açıkçası kitabın adını görünce kaçınızın aklına benim aklıma gelen geldi merak ediyorum ama benim ilk aklıma gelen bir aşk hikayesiydi, ve yanılmadım. yazarımız 18 yaşlarındayken yaşadığı bir aşkı anlatıyor.
Julia Teyze annesinin kardeşi olarak değil yengesinin kardeşi olarak teyze. o yüzden ahlaka aykırı bir şey yok yani:)) ee öneml tabi böyle şeyler:))
sorun şu julia Teyze 32 yaşında gençbir dul ve Peruda reşit olma yaşı 21. kahramanımız Mario bu konuda sıkıntılar yaşıyor, ailelerin karşı çıkması, yasal olarak onların izni olmadan evlenememesi, yazarlığa yeni yeni başlayan bir gencin para kazanmasının zorlukları..

Mario bir radyoda heber bülteni metinleri hazırlamaktadır. o sıralarda da radyo tiyatrolarının çok popüler olduğu bir dönem. Mario'nun çalıştığı radyo Bolivyadan Pedro Camacho adlı yazarı transfer ediyor.
Pedro garip bir adam,Mario dışında adamla konuşabilen yok ama Mario bu adamdan çok etkileniyor.. adam günün 12 saatini radyo piyesleri yazarak geçiriyor ve çok popüler oluyor.
 kitap 20 bölüm. tek sayılı bölümler Mario ve Julia teyzenin hikayesi, çift sayılı bölümler ise Pedro'nun yazdığı piyesler. ilk başlarda herşey yolunda giderken Pedro artık hikaye kahramanlarını birbirine karıştırmaya, ölüleri tekrar canlandırmaya falan başlıyor.

ama gene de kitabın güzel yanı Pedro'nun ilginç hatta absürd hikayeleri.

yazar sadece julia teyze hikayesini anlatmış olsaydı ne kadar sıradan bir kitap olurdu. ama ustalık sanırım böyle bir şey.asıl hikayeyi bambaşka birşekilde sunabilmek.


Mario Vargas Llosa .... kesinlikle tavsiye edebileceğim bir yazar....

2 yorum:

  1. Hızlı moriçem benim. Etkinliğin bir yazarı daha sana sevdirmesine çok sevindim. Julia Teyze'yi derhal okuma listeme ekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:)) etkinlik çok güzel ya. Kitap okumayı seviyorum ama sanki böyle olunca daha bi görev bilinciyle okuyorum:))

      Sil