18 Ekim 2012 Perşembe

"özel aşılar" hakkında bildiklerim...




malumunuz sağlık ocaklarında aşı takviminde olan aşılar ücetsiz yapılıyor ama bir de aşı takvimin de olmayanlar var.onları paylaşmak istedim.

1- rota virüsü aşısı: 2. ve 4. aylarda olmak üzere 2 doz yapılıyor( bu aşı konusunda karrasızdım hatta Ali Denize yaptırmamıştık. bir arkadaşımızın 3 yaşındaki kızının bu virüsü kaptığı ve gerçekten zor bir dönem geçirdiklerini duyduktan sonra Kuzey Denize yaptırmaya karar verdik) ücreti yanlış hatırlamıyorsam her bir doz için 135 lira gibi birşeydi ve bir de özel hastanede yaptırdığımız için muayene ücreti var 32 lira.

Bu aşının  Türkiyede de aşı takvimine ekleneceğini duymuştum ama sonuç ne oldu bilmiyorum

2-su çiçeği aşısı: 13. ayda ve 4 yaşta olmak üzere 2 doz şeklinde yapılıyor. fiyatını hatırlamıyorum malesef:))
3- hepatit A: 24. ay ve 30 ay olmak üzere 2 doz. öğrendiğime göre 24. ayda olan aşı takvimine eklenmiş ve sağlık ocaklarında ücretsiz yapılıyor. aşının fiyatı 35 lira.

biz bugün Ali Denize ikinci doz Hepatit A aşısını yaptırdık. bizimki 25. ve 31. aylar da oldu ama sakıncası yokmuş. ilk dozu özel hastanede yaptırmıştık ama 2. doz için sağlık ocağındaki hemşireyle konuştum ve aşıyı eczaneden alırsak yapabilecekelrini söylediler.

bu sabah gittik. ben bir kaç gün önceden Ali Denizi alıştırmaya başlamıştım zaten. " birazcık acıyabilir ama hemen geçicek. çok acırsa biraz ağlayabilirsin istersen ama bence gerek kalmaz, bu aşıyı olursan başka iğnelerden kurtulacaksın" gibi şeyler söyledim ve gerçekten işe yaradı.

tabi sağlık ocağına gidince kararlı bir şekilde" anne ben aşı olmak istemiyorum" dedi. ben de kararlı bir şekilde" aşı olup olmama kararını sen veremezsin hatta ben de veremem" dedim:))
sonuç gıkı bile çıkmadan kolunu uzattı ve bitince "acıdı mı?" diye sorduğumda "hayır hiç acımadı" dedi:))
gerçekten çok şaırdım normalde sedye gördüğünde bile kıyameti koparan çocuk gayet soğukkanlıydı:)) aman maşallah diyim.

işte benim bildiğim aşılar bunlar. bunlardan başka bildiğiniz varsa paylaşırsanız sevinirim...
sevgiler...

7 yorum:

  1. Başka aşı bilmiyorum ama rotanın parasını özel sigortası olan varsa,sigorta geri ödüyor.Ben ilk dozda bilmiyordum,parasını verdim,fişini de attım.Az para da değil bu rota:(

    YanıtlaSil
  2. bizde rotavirüsü aşısını yaptırdık .125 tl ödedik her doza .bende duymuştum devlet aşılarna katılacağını ama ses çıkmadı birdaha..bu arada bulunduğum ilçede inanırmısınız ,aile hekimliğinde hemşirenin rota aşısının ne olduğundan haberi yoktu..

    YanıtlaSil
  3. Nehir kapmıştı 1 yaşındayken rota virüsünü, rezalet, felaket, dehşet bişeydi, hastanede yattığı üç gün boyunca hem kustu hem de çok fena ishaldi, üç gün boyunca serumdan ve anne sütünden başka hiçbişey alamadığı gibi aldıklarını da midesine varmadan çıkardı.. Tüylerim diken diken oluyo düşündükçe, aşısı çıkınca çok sevinmiştim, Ali Deniz'e hiç tereddütsüz vurdurduk tabii ama pahalı gerçekten de, özel sağlık sigortası karşıladı... Nehir'de paralı olan bir aşı daha vardı, Prevenar (Zatürre, su çiçeği ve menenjit içindı sanırım) sonradan aşı listesine girdi diye biliyorum...

    YanıtlaSil
  4. Evet rotavirüs aşısı pahalı bir aşıydı bende hatırlıyorum devletin sigorta kapsamına alması lazım aslında.Oyy acımamış bak bak annesi güçlü bir çocukmuş Ali deniz maaşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet 6 ay önceki aşıda ortalığı ayağa kaldırmıştı ama 6 ay çok şey katmış bizimkine:))

      Sil
  5. Maşallah canım bir olgunluk gelmiş Ali Deniz'e:)Büyümüş o artık, nasıl da dinlemiş annesini, hep böyle olsun inşallah:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eşim de şaşırdı "nasıl şartlamışsın çocuğu" dedi:) inşallah:))

      Sil